Försäljning och servering av folköl - anmälan

LÄS MER

Essunga - Falköping - Grästorp - Gullspång - Götene - Herrljunga - Hjo - Karlsborg - Lidköping - Skara - Tibro - Tidaholm - Töreboda - Vara - Vårgårda

 

Om du ska sälja folköl måste du anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Du ska kontrollera försäljningen och ta fram ett program för egenkontroll som ska vara tillgängligt på försäljningsstället. Det finns exempel på egenkontrollprogram i e-tjänsten och du ska skicka in det med din anmälan.

 

Villkor för försäljning av folköl

  • Verksamheten ska bedrivas i en lokal som är avsedd för stadigvarande verksamhet med livsmedel, samt att försäljning av matvaror bedrivs i lokalen.
  • Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år
  • Den som bedriver detaljhandel eller servering av folköl är skyldig att utöva tillsyn över försäljningen (egentillsyn) och utarbeta ett lämpligt program för detta. I programmet ska det framgå former för identitetskontroll, vem som är ansvarig för verksamheten och hur personalen informeras om försäljningsbestämmelserna.

 

När du företräder ditt företag så kan du använda din egen e-legitimation för att logga in i e-tjänsten. E-legitimationen bevisar att det är du som gör anmälan.

 

Anmälan om försäljning är kostnadsfri men kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift. Mer information finns under Tobak, folköl och e-cigaretter.

 

När du startar e-tjänsten kommer du bli länkad till Lidköpings självservice.

Följande behövs för e-tjänsten